Sahne sanatları ile ilgilenmek isteyen oyuncu adaylarının akıllarına takılan ilk soru doğru eğitimi alarak nasıl iyi oyuncu olacağıdır. Oyuncu olmaya karar verildiği andan itibaren bitmek bilmeyen bir eğitimin içine girmiş olunur. Oyuncu olmak için gerekenler yetenek, eğitim ve düzenli çalışmadır. Oyunculuk tek başına yapılan bir meslek değildir. İyi bir oyuncu olabilmek için ekiple uyum içinde çalışmak gerekir. Sahnede vücudunu kullanmak, senaryoyu anlamak, karakter yaratmak, yönetmenin isteklerine cevap vermek de eğitimin bir parçasını oluşturur. Oyuncu bir bireydir dolayısıyla rolüne hazırlanırken gözlemlerini ve deneyimlerini kullanır. Bu mesleğe gönül veren herkes yılmadan çalışmayı göze alır. Oyunculuk eğitiminde ilk olarak kolektif çalışma düzeni öğretilir. %80’i uygulama eğitimi olsa da kalan %20’lik kısım da oyuncunun kafasını geliştirecek kuramsal ve estetik eğitimi verilmesi gerekir. Çünkü istenilen karaktere bürünebilmek için algıların açık ve gözlem yeteneğinin iyi olması gerekir.
Oyunculuk Metotları Nelerdir?
Oyunculuk eğitiminde birçok farklı metot kullanılır. Stanislavski tekniğinde amaç özdeşleşmedir. Bu teknikte oyuncunun canlandırdığı karakteri yaşaması gerektiğine inanılır. Strasberg tekniğinde oynanacak karakterin duygusal yapısını daha derinden anlamak ve derin bağlar kurmak gerektiği düşünülür. Stella Adler tekniğinde duyguların yanı sıra karakterle ilgili hayal gücünün de kullanılması gerektiğine inanılır. Michael Chekhov tekniğinde beden ve hareket ön plandadır. Oyuncunun karakteri benimsemesi için hem bedensel hem de duygusal hareketlerden yararlanılır. Pratik estetik tekniğinde senarist yaratıcı oyuncu da kreatif tercüman olarak görülür. Metotlar değişiklik gösterse de oyuncunun alacağı disiplin ve sahne ahlakı en önemli unsurdur. Eğitimlerde oyuncu adayına istenileni yapması değil, istenileni arayıp bulma yöntemleri öğretilmelidir. Bu sayede yapan değil, o karakter olan; oynayan değil, gerçek hayattan anlar sunan bir oyuncu olur. Bunu başarmak için oyuncunun kendisi ile alakalı duygusal bariyerleri yıkması gerekir. Oyuncu kendini tanır, bariyerlerini kaldırır ve oynadığı role, gerçek hayatta kendisine yakın olduğu zamanları tespit ederse seyirciye tüm duyguları geçirir. Bunu yapabilmek uzun bir yoldur ve uzun süre disiplinli çalışmanın getirisidir.
Doğru Metotlarla Tiyatro Eğitimi Almak İçin…
Tüm bu metotları öğrenmek oyunculuğa katkı sağlar. Bunun için eğitim yetenekleri sonraki en önemli adımdır. İstanbul tiyatro kursu konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Birçok üniversitenin yanı sıra özel kurslarda uzun soluklu iyi bir eğitim almak da mümkündür. Tüm bu metotları öğrenmek ve iyi bir eğitim almak için Galata Sanat Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.