Skip to content

Keman Temizliği ve Bakımı

Diğer enstrümanlarda da olduğu gibi kemanın da temizliği ve bakımı büyük önem taşımaktadır. Sahnede doğru dokunuşları yapmanın yanı sıra; kemanın bakımlı ve temiz olması, öz güveninizi ve sanatınızı mükemmelleştiren yegane unsurlardan biridir. Dilerseniz, keman temizliği ve bakımı konusunda, dikkat edilmesi gereken yerlere ve bazı püf noktalara değinelim. Keman temizliği birkaç kısma ayrılır. Bunlar köprü, tel, arşe, iç temizliği ve dış gövde yani genel temizliğidir. İlk olarak gövde temizliğinden başlayalım.

KEMAN GÖVDE TEMİZLİĞİ

Keman gövde temizliği için, sıradan ve maliyeti düşük olan mikro fiber bezleri tercih edebilirsiniz. Ana gövde geniş olduğundan dolayı, temizlik önceliğini ana gövdeye vererek kabasını almalısınız. Böylelikle işiniz kolaylaşacak ve kemanın diğer hatlarını daha rahat temizleyebileceksiniz.

KEMAN TEL VE ARŞE TEMİZLİĞİ

Gövde temizliğinde sağladığımız işlemin aynısını tekrarlamanız yeterli olacaktır. Ancak bu sefer daha hassas davranmalısınız. Tel ve arşe temizliği için özel gereçler üretilse de, aynı mikro fiber bezi bu alanda da kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, tellerin etrafını saracak bir biçimde bezi sarıp, başından sonuna kadar silmek yeterli olacaktır. Aynı durum arşe için de geçerlidir. Ancak belirttiğimiz gibi diğer parçalarından daha hassas olduğundan dolayı, oldukça nazik davranmalı neredeyse rüzgarı okşarcasına tozunu almalısınız. Aksi halde arşeniz renk değiştirebilir, çeşitli deformasyonlar gösterebilir. Bu da kemandan yeterli verimliliği alamamanıza neden olabilir.

KEMAN KÖPRÜ TEMİZLİĞİ

Köprü kısmı, kemanın bel kemiğidir. Oldukça önemli ve hassas olan bu bölgede yapılacak en ufak yanlış hareket sonucu kemanınızı komple bakıma sokmanız gerekebilir. Köprü kısmını evinizin imkanları dahilinde temizleyebileceğiniz yöntemler ise sınırlıdır. Hafif nemli bir kulak çubuğu veya ucunda silikon olan bir gereç işinizi görecektir. Köprü kısmındaki telleri hareket ettirmeden, olabildiğince dikkatli davranarak yalnızca toza temas ettirerek temizlik yapmanızı öneriyoruz.Kulak çöpünü, köprü kısmındaki aralıklara sokarak, narince ve yalnızca tozlara temas edecek şekilde tampon veya silme işlemi uygulamanız, bölgesel temizlik için yeterli olacaktır.

KEMAN İÇ TEMİZLİĞİ

Kemanın içi, akustik açısından büyük önem arz etmektedir. Gitar, saz vs. gibi çoğu telli ve yaylı enstrümanda bu oluk bulunmaktadır. Buranın temizliği diğerlerinden biraz daha zahmetlidir. Bu nedenle enstrümanlarınızı iyi muhafaza etmeli ve tozdan uzak tutmalısınız. İç temizliğinde, elinizi içeri sokmak bir çözüm sağlamayacaktır, zira sığmayacak kadar küçüktür. Aynı zamanda riskli bir yöntemdir. Bunun için en güvenilir yöntem hava kompresörüdür. Biraz mesafe sağladıktan sonra kemanın içine üflenecek hava, tozların çıkmasını sağlayacaktır. Bir diğer çözüm ise, el süpürgeleridir. Çeşitli aparatlar aracılığıyla, silikon bir hortum takıp, hafifçe içindeki tozu temizleyebilirsiniz.

Paylaş: