Skip to content

Satranç Nasıl Oynanır?

Tarihi çok eskilere dayanan ve dünya çapında birçok turnuvası düzenlenen satranç, zeka ve stratejiye dayalı bir oyundur ve spor olarak kabul edilmektedir. Satranç, şans oyunu değil zekaya dayalı bir oyundur ve strateji geliştirme kabiliyetini ciddi şekilde geliştirir. Bu yüzden son zamanlarda önemi daha çok kavranır hale gelmiş ve okullarda kulüpleri oluşturulmuş hatta seçmeli ders olarak okutulur hale gelmiştir. Satranç öğrenmek isteyen birçok insan vardır ve bu ihtiyaca yönelik birçok kurs açılmıştır.

 Satranç, iki kişi arasında oynanır. Satranca özel bir tahta üzerinde oynanan oyunda amaç, taşları hareket ettirerek rakibin şahını hareket edemeyecek duruma getirmek yani mat etmektir.  Tahtada 8×8 şeklinde 64 kare bulunur ve her taşın kendine özgü hareket şekilleri vardır.  Tahtadaki karelerin yarısı siyah yarısı beyazdır. Taşların da aynı şekilde yarısı siyah yarısı beyazdır ve bir oyuncu beyaz bir oyuncu siyah taşları kontrol eder.  Yani; satranç oynamaya başlamak için ilk ihtiyaç duyduğunuz şey bir satranç ,takımı olmalıdır.

Satranç Taşları Nasıl Dizilir?

Satranç konusunda ilk öğrenilmesi gereken şey, taşların diziliş şeklidir. Satranç taşları için standart bir diziliş şekli vardır ve her oyunda taşlar aynı şekilde dizilir.  Satranç tahtası açıldıktan sonra, taşlar her iki tarafın da ilk iki sırasına dizilir.  İki tarafın da ikinci sırasına piyonlar dizilir.  Birinci sırada ise, her iki köşede kaleler bulunur,  kalelerin yanında atlar, atların yanında da filler yer almaktadır.  Vezir ve şah da ortaya yan yana dizilir. Dizilimden sonra akıllara en çok takılan soru ‘’satranç taşları nasıl hareket eder’’ olmaktadır. Taşların hareketi de aslında kolay şekilde öğrenilebilir. Piyonlar açılışta iki kare düz şekilde ilerleyebilirler, açılış yapıldıktan sonra ise piyonlar sadece düz şekilde bir kare ileri gidebilir ve geri gidemezler. Fakat piyonlar düz ilerlemesine rağmen, çaprazındaki taşları yerler.  Kaleler, sağa, sola, öne ve arkaya hareket edebilir, çapraz gidemezler. At ise bazı satranç ustaları arasında, vezirden sonra satrançtaki en özel taş olarak kabul edilir. Çünkü atlar ileri ve geriye L harfi şeklinde hareket eder.  Filler, ileri ve geri çapraz şekilde hareket eder. Vezir, sadece L şeklinde gidemez. Geri kalan tüm hareket opsiyonlarını kullanabilir, sağa ve sola, ileri ve geri, çapraz şeklinde hareket edebilir. Şah ise, sağa, sola, ileri, geri ve çapraz hareket edebilir fakat sadece bir kare ilerleme şansı vardır. Satrançla ilgili temel bilgilerin bunlar olduğu söylenebilir. Bu noktada ‘’satranç nasıl geliştirilir’’ sorusuna sıra gelir. Bu sorunun cevabı açık şekilde pratik yapmaktır. Satranç, tecrübe isteyen bir oyundur ve daha çok oynanıp daha çok tecrübe kazandıkça hangi hamleye karşı hangisinin yapılacağı daha iyi otururur. Yeni taktikler geliştirilir. Daha çok pratik için de, iyi bir satranç kursuna ihtiyaç vardır.

Satranç Kursu Galata Sanat’ta

 

Satranç eğitimi için en iyi adres, bünyesinde çok sayıda satranç eğitmeni çalıştıran Galata Sanat olacaktır.   Kursta, piyasada bulunabilecek en uygun ücret karşılığında üst düzey bir satranç dersi verilmektedir.  Galata Sanat Merkezi, İstanbul içindeki konumuyla da öne çıkmaktadır. Birçok insan, eğitim alacağı kursun merkezi bir yerde olmasını ve kolay ulaşılabilmesini istemektedir. İstanbul’un en merkezi yerlerinin başında gelen Galata’da yer alan kurs bu sebeple de çokça tercih edilmektedir.  Satranç kursu İstanbul seçenekleri arasında en çok göze çarpan kurs hem eğitim kadrosunun yeterliliği hem uygun fiyat sunması hem de bulunduğu konum nedeniyle Galata Sanat gibi gözükmektedir.

Paylaş: