Bu yazımızda; sesini duyar duymaz içimizde mutluluğa yakın bir duygu uyandıran, minyatür bir gitar gibi gözüken ve kendine has tonu ve çalma teknikleri olan ukuleleyi inceleyeceğiz.
Ukulele aslen “Maderia” adlı Portekiz’e bağlı bir adanın yerel enstrümanlarından biridir ve orjinal adı “Braguinha”dır. 1879 yılında João Fernandes tarafından Hawaii’ye getirilmiştir. Burada yerel halk tarafından, parmakların çok hızlı hareket ettirerek çalınmasından dolayı yerel dilde “zıplayan pire” anlamına gelen ukulele ismi verilmiştir.
Ukulele 4 telli bir enstrüman olup telleri naylondur. Bu teller ukulele’ye kendine özgü tonunu verir. Ukulele genelde ahşaptan imal edilir ve yapımında daha çok maun ve koa ağacı tercih edilir. Dünya üzerinde 4 adet yaygın türü bulunan ukulelenin en çok bilinen ve çalınan türü “soprano ukulele”dir. Diğer türleri ise; Konser, Tenor ve Bariton ukuleledir. Diğer enstrümanlarda olduğu gibi ukulelede de enstrüman boyutu arttıkça sesi de kalınlaşır. Soprano ukulele 53 cm uzunluğundayken bariton ukulelenin uzunluğu 76cm’dir.
Ülkemizde de son yıllarda popülerliği giderek artan bir enstrüman olan soprano ukulelenin telleri C-G-E-A (SOL-DO-Mİ-LA) olarak sıralanır. 4 telli ve küçük boyutlara sahip bir enstrüman olması nedeniyle çalmak normal bir 6 telli gitara göre nispeten daha kolaydır. Ukulele’de perde sayısı markadan markaya değişmekle birlikte ortalama 15 tanedir.
Ukulele ile şarkı çalmak ve söylemek için, her enstrümanda olduğu gibi temel bir eğitime ve düzenli egzersizlere ihtiyacınız vardır. Başlangıçta parmaklarınız tellere basmaya alışkın olmadığı için biraz zorlayıcı gelebilir. Düzenli olarak yapacağınız parmak egzersizleri ile parmaklarınızı güçlendirip tellere basmayı daha kolay hale getirebilirsiniz. Şarkı çalmak için ihtiyacınız olan bir diğer konu da “akor”lardır. Birden fazla notanın bir araya gelip oluşturduğu seslere akor denir ve 4 telli olduğundan ukulelede akor oluşturmak diğer enstrümanlara göre oldukça kolaydır.
Bu yazımızda ukulele hakkında bazı sorulara cevap vermeye çalıştık. Ukulele çalmayı denemek ya da ukulele çalmayı öğrenmek istiyorsanız sanat merkezimizde uzman eğitmen kadromuzla size eğitim vermekten mutluluk duyarız.