Akordeon; uzun yıllardır kullanılan metal dilleri ve körüğü bulunan klavyeli bir enstrümandır. Akordeon ya da akordiyon olarak da adlandırılan müzik aletinde ses; körüğün harekete geçip açılması sonucunda ortaya çıkan hava akımının metal dillere çarparak titreşmesi ile meydana gelmektedir. Akordeon diğer müzik aletleri ile karşılaştırıldığında çok fazla koordinasyon ve hareket gerektiren bir müzik aleti olduğu için çalmayı öğrenmesi de oldukça emek ve pratik isteyen bir enstrümandır. Bu yüzden akordeon çalmayı öğrenmek isteyenlerin bir akordeon kursuna başvurması verilebilecek en doğru karar olacaktır.
Akordeon hakkında bilgi vermek gerekirse; akordeon geniş dünya coğrafyasında klasik müzikten folk müziğine, caz müziğinden arap müziğine kadar bütün dünya müziklerinde, türlerinde yerini almış klavyeli bir enstrümandır. Ülkemizde tango müziği enstrümanı olarak tanınan akordeon; gerek Kafkaslarda, gerek ise Arjantinde bütün çalınan müziklerde vazgeçilemez bir enstrüman olarak addedilmektedir. Akordeon tek başına çalınabilecek bir solo saz olduğu gibi aynı zamanda da bir eşlik sazıdır. Yani solistlere ve diğer enstrümanlara rahatlıkla eşlik edebilecek bir müzik aletidir. Bu özelliğinden dolayı da akordeon; aynı zamanda bütün dünya müziklerinde yer almayı başarmıştır. Sesinin güzelliği ve melodilerindeki katlılık – kıvraklıklıktan dolayı akordeon bütün dünya müziklerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Her tür duygu ve düşünceyi ifade edebilecek bir özelliğe sahip olan akordeon en çok Çerkes, Kafkas ve Azeri toplumlarında kullanılmaktadır. Akordeon çeşitleri ve akordeon fiyatları da bu duruma bağlı olarak bölgeden bölgeye değişim göstermektedir.
Akordeon Nasıl Çalınır?
Körüklü bir çalgı olan akerdeonda klavyenin tuşlarına basılarak metal dillerin titreşmesi sağlanmaktadır. Akordeon klavyesi birbiri ile uyumlu olan sesler ortaya çıkarmaktadır. Müzik aleti; iki elin yardımı ile çalınmaktadır. Kayış yardımı ile omuza asılan akordeon sol el ile körük kısmını açıp kapatırken aynı anda bas düğmelerine de basılmaktadır. Diğer bir yandan sağ elin parmakları ile 10 ile 16 arasında sayısı değişmekte olan tuşlara basılarak istenen ses elde edilmektedir. Bu sırada bas sesler de çıkan melodiye aynı şekilde eşlik ederek akort tutmaktadır. Akordeon çalarken iki elin birbiri ile uyumlu ve ahenk içerisinde hareket etmesi son derece büyük bir önem taşımaktadır. Akordeon çalması çok da kolay olmayan bir enstrüman olduğundan akordeon çalmayı öğrenmek isteyen kişilerin bir müzik kursuna kayıt olarak profesyonellerden eğitim alması çok daha doğru bir seçim olacaktır. Akordeon dersi veren müzik kurslarında öncelikli olarak akordeon notaları öğretilmekte ve daha sonra da pratik çalışmalarına başlamaktadır.
Akordeon Kursu Galata Sanat’ta
Akordeon kursu İstanbul ili içerisinde çok fazla talep gören müzik kursları arasında yer almaktadır. İstanbul’un en çok tercih edilen akordeon kursları arasında zirvede yer alan Galata Sanat Merkezi akordeon kursu; alanında uzman eğitim kadrosu, kaliteli eğitimi ve birebir özel ders imkanı ile her zaman ön plana çıkmaktadır. Galata Sanat Merkezinde tüm kurslarda olduğu gibi akordeon kursunda da kayıt öncesi ücretsiz deneme derslerine katılarak dersin içeriği, kurs ortamı ve kurs eğitmenleri hakkında bilgi sahibi olma imkanı sunulmaktadır. Ücretsiz deneme derslerine katılıp memnun alan öğrenciler hiç zaman kaybetmeden akordeon derslerine kayıt olarak derslere başlayabilmektedir. Ayrıca Galata Sanat Merkezi’nde en kaliteli eğitimin yanı sıra aynı zamanda en uygun akordeon kursu fiyatları da sunulmaktadır. Eğer sizler de en kısa süre içerisinde en iyi şekilde akordeon çalmayı öğrenmek istiyorsanız hiç zaman kaybetmeden Galata Sanat Merkezi akordeon kursu ile kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz.