Skip to content

Bağlama Kursu

Bağlama Kursu

Galata Sanat Merkezi’yle Sen De Sanatın Renklerini Yakala!

Türk Halk Müziğinin olmazsa olmazlarından bağlama, telli tezeneli bir enstrümandır. Çeşitli yörelere göre farklı adlarla anılan bağlamanın diğer isimlerinden en yaygın olanları saz, kopuz ve dombradır. Bunlardan kopuz, bağlamanın atası olarak anılır. Dede Korkut hikayelerinde de adı geçen kopuz, yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Bağlamalar genellikle 7 tellidir. Bunlardan 5 tanesi çelik iken 2 tanesi sırma bamdır. Bağlamanın kalan kısımları ise tekne, göğüs ve sap olmak üzere üçe ayrılır. Tekne kısmı genellikle dut ağacından yapılır. Fakat ardıç, kestane ve ceviz gibi ağaçların kullanıldığı da görülmektedir.

Bağlama Çeşitleri Nelerdir?

Bağlamalar pek çok farklı şekillerde kullanımları olan enstrümanlardır. Boyutlarına ve kullanım alanlarına göre çeşitli isimlerle anılmaktadır.

  • Cura: Bağlama ailesinin en küçükleridir. Hakkında detaylı bilgi almak için Cura Kursu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Çöğür: İri gövdeli, kısa saplı bir bağlamadır.
  • Kısa saplı bağlama: Yakın zamanlarda gelişen bir türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere sap kısmı kısadır.
  • Tambura: Bağlamadan daha küçüktür ve sap kısmı uzundur.
  • Divan sazı: Bağlama ailesi içinde büyük boyutlu olanlarındandır.
  • Meydan sazı: En büyük boy bağlama olarak bilinmektedir.

Siz de bu çeşitler arasından kendinize en uygun bağlamayı seçebilirsiniz. Ayrıca bağlama çeşitlerini incelemek mağaza kısmını ziyaret edebilirsiniz.

Bağlama Nasıl Çalınır?

Bağlamayla ilgilenen ve çalmak isteyen herkes bu soruya yanıt aramaktadır. Halk müziğini seven ve dinlemekten keyif alan biriyseniz bağlama çalmak sizin için oldukça keyifli ve kolay olacak. Adeta yanından ayrılamadığınız bir arkadaşınız haline gelecek. Doğru tutuşun çok önemli olduğu bu enstrüman kiraz ağacı kabuğundan yapılmış, tezene adı verilen bir mızrap yardımıyla çalınır. Fakat sadece tezeneyle çalmak zorunda değilsiniz. Parmaklarla da çalınabilen enstrümanda bu tekniğe şelpe veya dövme denilmektedir.

Galata Sanat Merkezi Bağlama Kursu Hakkında Merak Ettiğiniz Soruları Cevaplıyor!

1. Kimler Bağlama Çalabilir?

Bağlama kursumuz için herhangi bir kısıtlamamız bulunmuyor. Enstrüman çalabilecek fiziksel yeterliliğe sahip tüm bireyler için kursumuzun kapısı sonuna kadar açık. Fakat yine de eklemek gerekirse bağlama tutuşuna yatkın olmak, el ve parmak koordinasyonu sağlamak önemli. Fakat haricinde bağlama çalmak için önemli olan, düzenli tekrar yapmak ve doğru teknikleri kullanmaktır. Merkezlerimizde seni her zaman destekleyecek eğitmenlerinle beraber bağlama çalmakla senin arandaki engeller ortadan kalkacak.

2. Bağlama Çalmak İçin İdeal Yaş Nedir?

Bağlama her yaşta öğrenilebilecek bir enstrümandır. Yani sen hangi yaştaysan, ideal yaş odur. Bağlama öğrenmede asıl nokta, bu konudaki istekliliktir. Düzenli çalışma ve doğru bir tekniğe iyi bir eğitmenin de desteği eklendiğinde bağlama çalmak için önünde hiçbir engel kalmaz. Yani sen istiyorsan, Galata Sanat olarak biz sana destek olmaya hazırız. Bu arada eklemeden geçmeyelim, merkezlerimizde küçük yaştaki adaylarımız için de ücretsiz deneme derslerimiz de mevcut. Hadi sen de yaşın ne olursa olsun gel ve sanatın renklerini bağlama ile yakala!

3. Ne Kadar Zamanda Çalmayı Öğrenebilirim?

Öğrenme süresi kişinin kendisine ve hedefine göre değişiklik göstermektedir. Enstrüman öğrenmeyi denizde yüzmeye benzetebiliriz. Yüzmek oldukça keyiflidir ancak dalgalara kapılıp gitmek bizi istemediğimiz sonuçlara sürükler. Derslerimizde de düzenli katılım yapmak ve verilen alıştırmaları uygulamak bizi akıntıya kapılmadan hızlıca hedefimize götürür. Bu yüzden öğrenme sürecinin daha uzun veya kısa olması tamamen senin ellerinde. Eğer bu konuda detaylı bilgi almak istersen aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşabilirsin. Ücretsiz deneme dersine katılmak veya eğitmenlerinden bilgi almak içinse bizleri arayabilirsin!

4. Bağlama Çalmak Zor Mu?

Tıpkı diğer enstrümanlarda olduğu gibi, bağlama kursu da kendine göre belli zorluklar taşır Fakat alanında uzman eğitmenlerinizin sizlere verdiği tüyolar ve teknikler ile bu zorlukların üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Bu tüyolardan ilki elbette bolca pratik yapmaktır. Bağlamayı elinize alıp ne kadar çok çalarsanız o kadar yatkın hale geleceksiniz. Ve bir de kesinlikle düzenli bir program takip edilmeli. Ancak bu konuda hiçbir endişeniz olmasın, Galata Sanat Merkezi sizin bu disiplini sağlamanıza yardımcı olacaktır. Sen de kendini denemek ve ilk adımı atmak istersen ücretsiz deneme derslerimize katılabilirsin.

5. Galata Sanat Merkezi’nde Bağlama Dersleri Nasıl İşleniyor?

Galata Sanat Merkezi olarak eğitmenlerimizi istisnasız olarak bu alanda bir akademik kariyere sahip veya bu konuda çalışmalar yapmış uzman kişilerden seçiyoruz. Ve profesyonel eğitmenlerimizle beraber işleyeceğiniz birebir özel dersler sağlıyoruz. Bu dersleri sıradan bir okul dersi olarak düşünmeyin, sohbetin bol olduğu keyifli vakitler geçirmeniz bizim için büyük önem taşıyor. Ayrıca derslerimizin yanında destekleyici olması için her hafta ücretsiz teori-solfej dersleri de sağlıyoruz. Ve bu günlerdeki hassasiyetinizi anlıyor, Online Bağlama Eğitimi seçeneği de sunuyoruz. Bağlama kursu dersleriniz için uygun gün ve saati siz belirlersiniz. Sonrasında ise o şekilde devam eder.

6. Bağlama Kursu Ücretleri Ne Kadar?

Kurs ücretlerimiz, verdiğimiz eğitimin niteliği ve kalitesi göz önüne alınarak en uygun olacak şekilde hesaplanır. Bu fiyatlandırmada, eğitmenlerimiz ve kursumuzun kalitesinin önemli bir payı vardır. Ulaşılabilirlik konusunu da ele alarak kurslarımızı günden güne daha da geliştiriyor ve yeni imkanlar sağlıyoruz. Yarattığımız online eğitim imkanının yanında anlaşmalı olduğumuz müzik mağazaları aracılığıyla da müşterilerimizi birçok yönden destekliyoruz. Bunların yanında kursumuzun bünyesinde her hafta ücretsiz solfej ve orkestra dersleri, sanat etkinlikleri ve sosyal sorumluluk çalışmaları da yer almaktadır. Yani Galata Sanat Merkezi ikinci yuvanız haline geliyor. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için bizi mutlaka arayın!

7. Bağlama Kursuna Başvurmak İçin Nelere İhtiyacım Var?

Kursumuza başvurmak için bize tek gereken sen ve kimlik belgen. Merkezimize gel, bizlerle ve eğitmenlerinle tanış. İstanbul manzaralı terasımızda tatlı bir sohbetin ve ücretsiz deneme dersinin tadını çıkar. Şimdi ücretsiz deneme dersi formumuzu doldur, biz sana ulaşıp randevunu planlayalım. Seninle tanışmak için sabırsızlanıyoruz!

8. Neden Galata Sanat Merkezi?

Çünkü Galata Sanat Merkezi; felsefesi gereği en uygun tekniklerle en uygun ücretleri sağlayan, yöneticisinden eğitmenine, tasarımından çalışma sistemine kadar nitelikli eğitimi amaç edinen bir kurumdur. Sanat eğitiminin her alanında genç ve dinamik kadrosuyla yaşam enerjisi yüksek bir oluşumdur. Ticari bir işletme olmanın ötesinde, ülkemizde sanatın gelişmesi için eğitim teknikleri üzerinde çalışmalar yapar. Bunların yanında Dostluk Ortağım projesiyle doğaya ve geleceğe katkıda bulunmaya çaba gösteren kolektif bir topluluktur.

9. Galata Sanat Merkezi Nerede?

Beyoğlu, Kadıköy ve Üsküdar ilçeleriyle İstanbul’da, Ankara Kızılay, İzmir Karşıyaka ve Çanakkale Merkez’de aktif olarak kurslarımıza devam etmekteyiz. Bağlama öğrenmek için merkezlerimizde her şeyi hazırladık. Son bir adım kaldı! Ücretsiz deneme dersimize katıl, hayal ettiğin değere ulaşman için elimizden geleni yapalım!

Diğer kurslarımıza da göz atmayı unutma!

Ücretsiz Deneme Dersi Kayıt Formu