0

Saksafon Bakım Ve Temizliği Nasıl Yapılır ?

RootAdmin

Galata Sanat

Saksafon Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu yazıda bir saksafonun bakım ve temizliğinin nasıl yapıldığını ve bu işlemi yaparken neleri yapmaman gerektiğini anlatacağız. Bu yazı sayesinde saksafonunu nasıl doğru bir şekilde temizleyebileceğini öğrenecek, dilediğin zaman enstrümanının bakımını kendin yapabileceksin.Saksafon temizlerken asla yapmamamız gerekenler;
  • Saksafon temizlerken parmaklarını farkında olmadan tuşlara basılı olarak tutabilirsin. Bunu yaptığında tuşların mekanizması yüksek seste kaldığından bozulabilir. Bu sebeple parmaklarını tuşlara basılı tutmamaya dikkat etmelisin.
  • Saksafonu söktükten sonra asla doğrudan su ile temas ederek temizlememelisin. Bu durum saksafonun yapısına ve sesine zarar verebilir.
  • Saksafon temizlerken asla daha önce kullanılmış bir temizleme bezi kullanmamalısın. Her parça için yeni bir bez kullanmalı ya da mevcut olanı sürekli temizlemelisin.
  • Saksafonu sökerken doğrudan güneş teması olan bir yerde olmamak saksafonun dış yapısını ve sesini korumana yardımcı olacaktır.

Peki Saksafon Nasıl Temizlenir?

Saksafon temizliği ve bakımını aslında iki kategoride açıklamak daha doğru olacaktır. Bunlardan ilki günlük bakımdır. Saksafonun ömrünü uzatmak ve güzel bir ton elde etmek için her çalmadan sonra yapılması gereken birkaç basit işlem vardır.  Bunlardan ilki kamışın çıkarılıp ağızlığın içinin bir temizleme çubuğu ile temizlenmesidir. Daha sonra saksafonun dış yüzü aşırı nemli olmayan bir parlatma beziyle silinir. Ancak bunu yaparken kesinlikle tuşlara ve pad’lere dikkat edilmelidir. Günlük bakım işte bu kadar basit! Bunun dışında ayda bir ya da iki kez tuş mekanizmasına minimal miktarda yağ sürerek tuşların işlevini artırabilirsin.Diğer kategori de basit olarak saksafonun sökülüp her parçasının titizlikle temizlenmesi işlemidir. Bu işlemin altı ayda bir kere yapılması yeterli olacaktır. Bu işleme başlamak için saksafonun parçaları olan bek, kamış, boyun, gövde ve alt kısımları dikkatle sökülüp temizlemek için hazırlanır.Daha sonra saksafon temizlemek için edinilen özel bir temizleyici ve bez yardımıyla her parça dikkatle temizlenmeye başlanır. Temizleme bezi ve sabuna ek olarak; pamuklu bezin girmediği yerler için kulak temizleme çubuğu, solüsyonun da olması daha detaylı bir saksafon temizliği yapılmasını sağlayacaktır.Saksafon temizliğini günlük ve aylık rutinlerle yapman durumunda hem enstrümanını uzun süre zarar görmeden çalabilecek hem de saksafonunun sesinin daha da güzel çıktığını ve çalımının daha kolay olduğunu göreceksin. Saksafon bakımıyla ilgili olarak aklına takılan bir soru varsa bizimle iletişime geçebileceğini unutma.

Bu Yazıyı Paylaş

Facebook
X
WhatsApp
Threads
LinkedIn

Son Yazılar

post-featured-image-1
pexels-hatice-baran-10879958
Kurs-Fotograflar-8
Featured-image-Instruments-of-the-Orchestra